Kiemelt szakterületeink
Endoszkópia
Teljes test MR
 

Friss híreink
2015. 08. 15.
Kapacitásbővítés keretében az operatív endoszkópos egység, egynapos sebészeti ellátás mellett új endoszkópos labort adott át intézetünk 2015. szeptemberében, jelezte dr. Király Ágnes orvos-igazgató. A paralel működéssel 24-48 órán belül biztosítani tudjuk a betegek endoszkópos ellátását! Diagnosztikus endoszkópos laborunkban rutin endoszkópos diagnosztika, ultrahang és laborvizsgálatok zajlanak. Intervenciós endoszkópos szárnyunkban az Intervenciós Endoszkópos Laborunk altatásos endoszkópos vizsgálatokat, polypectomiákat, mucosectomiákat, kapszula-endoszkópos vizsgálatokat végez a szárnyban elhelyezett fektetővel, és fürdővel.
2015. 08. 15.
Örömmel értesítjük kedves betegeinket, hogy bőrgyógyászati profillal bővül a Dr. Király Gastroenerológiai Intézet működése. Kinyó Ágnes adjunctusnő 2015 augusztusban megkezdi rendelését intézetünkben.

Széklettartási zavar (inkontinencia)

Bejelentkezés:

+36 30 443 5259

Hétfő, kedd, szerda, péntek: 8.30-19.00 h között

Csütörtök: 9.00 -15.00 között

 

Munkaidőn kívül a telefon az ügyeletes orvosnál. Munkaidőn kívül csak rendelőnkben endoscopos beavatkozáson átesett betegek számára van fenntartva a telefon!

Leleteket telefonon nem közlünk, eredményeit postázzuk. Kérdéseivel szíveskedjen kontroll vizsgálatra időpontot egyeztetni!

A terület specialistái:
Ajánlott vizsgálatok:
Vastagbéltükrözést (kolonoszkópia / colonoscopia) azért végzünk, hogy a bél belsejében lévő elváltozásokat felfedezzük: polypot, daganatot, szűkületet, gyulladást. A kolonoszkópia során lehetővé válik a polyp eltávolítása, szűkület tágítása, vérzéscsillapítás, szövettani mintavétel. A kolonoszkópia során a 1.4 m hosszú, 11 mm átmérőjű colonoscop csöve a végbélen keresztül bevezetve halad végig körben a hasban a vastagbélben. Az eszköz előre haladása fájdalmat okozhat. Ezért ellentartással, gyógyszeres előkészítéssel (bódítással, szedálással, kívánság esetén altatással) enyhítjük/szüntetjük meg a tüneteket.
Mi a kapszula-endoszkópia? Az eljárás lényege az, hogy egy kisméretű (kb. vitamintablettának megfelelő) kapszula természetes úton végighaladva az emésztőrendszeren képeket készít a vékony-, vagy vastagbél nyálkahártyájáról. Az adatok a hasfalon elhelyezett érzékelőkön át egy kisméretű, övvel rögzített készülékben tárolódnak.
Kifejezetten a végbél kimeneti szakaszán lévő elváltozás: pl. nyálkahártya berepedés (fissura), aranyeres elváltozások, sipolyok, végbél gyulladás (proctitis) kimutatását teszi lehetővé az anoscopia. A beavatkozáshoz nem feltétlenül szükséges előkészítés, például beöntés. Oldalt fekvő, vagy térd- könyök helyzetben történik a vizsgálat. Miután kb. 10-15 cm-ig történik anoscopia kapcsán felhatolás, kellemetlen érzetet gyakorlatilag nem provokál. Az eszköz külső átmérője 20 mm.
A manometria tápcsatorna különböző pontjain történő nyomásmérést jelenti. Információt ad az izmos fallal rendelkező szerv mozgásáról, a záróizmok által kifejtett erő nagyságáról, a lezárás erősségéről. A manometria vizsgálat éhgyomorra, a manometriás katéter vizsgálandó szervbe történő behelyezésével indul. A vizsgálat fájdalmatlan, minimális kellemetlen érzést okoz. Használjuk: nyelészavar, reflux betegség, teltség érzés, székrekedés, széklet tartási zavar kivizsgálása esetén.

Széklettartási zavar (inkontinencia)

PDF letöltés
Nyomtatás
Széklettartási zavar (inkontinencia)
Normál körülmények között a széklet tartás képességének fenntartásában mechanikusan a végbél záróizmai (sphincterei), a nyálkahártya érpárnái, a gátizomzat, a puborectalis izmos gyűrű és az általa megtört állapotban lévő végbél, és a végbél haránt billentyűi (Houston billentyűk) játszanak szerepet. Ebből a belső záróizom kb. a lezárás 70%-át biztosítja, a külső záróizom 20-25%, az érpárnák 5-10%-át adják. Étkezést követően, illetve a reggeli órákban a vastagbél ürítő mozgása a végbél- szigmabél határán tárolódó székletet a végbélbe tolja. A végbél záróizmának spontán ellazulása miatt az kimenet hámátmeneti területén elhelyezkedő ún. mintavevő idegvégződések érzékelik a szilárd/folyékony/gáztartalom leérkezését. A tartalom állagától függően születik döntés az agyunkban arról, hogy a tartalom a külvilágba távozhat-e. Ha igen, a mintavevő idegvégződések aktiválódása egy gátlóreflexen keresztül a belső záróizom ellazulását eredményezi, mellyel párhuzamosan a külső záróizmot akaratlagosan lazítjuk el. Mély légvételt követően a gégefedő lezár, a bordaközi izomzat, a hasizom összehúzódik, a megemelkedett hasűri nyomás és a vastagbél ürítő mozgása együttes hatására kiürül a széklet a külvilágba.

A SZÉKLETTARTÁS ÉS SZÉKLETÜRÍTÉS ÉLETTANA

Normál körülmények között a széklettartás képességének fenntartásában mechanikusan a végbél záróizmai (sphincterei), a nyálkahártya érpárnái, a gátizomzat, a puborectalis izmos gyűrű és az általa megtört állapotban lévő végbél, és a végbél haránt billentyűi (Houston billentyűk) játszanak szerepet. Ebből a belső záróizom kb. a lezárás 70%-át biztosítja, a külső záróizom 20-25%, az érpárnák 5-10%-át adják.

Étkezést követően, illetve a reggeli órákban a vastagbél ürítő mozgása a végbél- szigmabél határán tárolódó székletet a végbélbe tolja. A végbél záróizmának spontán ellazulása miatt az kimenet hámátmeneti területén elhelyezkedő ún. mintavevő idegvégződések érzékelik a szilárd/folyékony/gáztartalom leérkezését. A tartalom állagától függően születik döntés az agyunkban arról, hogy a tartalom a külvilágba távozhat-e.

Ha igen, a mintavevő idegvégződések aktiválódása egy gátlóreflexen keresztül a belső záróizom ellazulását eredményezi, mellyel párhuzamosan a külső záróizmot akaratlagosan lazítjuk el. Mély légvételt követően a gégefedő lezár, a bordaközti izomzat, a hasizom összehúzódik, a megemelkedett hasűri nyomás és a vastagbél ürítő mozgása együttes hatására kiürül a széklet a külvilágba.

Ha a tartalom nem ürülhet ki, akaratlagosan a külső záróizmot összehúzzuk, a széklet a végbél felsőbb szakaszába kerül az akaratlagosan összehúzott puborectalis izomzat segítségével.

A fenti komplex mechanizmus minden egyes elemének ép működése szükséges a széklettartásának képességéhez.


HOGYAN ALAKULHAT KI INKONTINENCIA?

Az inkontinencia heterogén betegség, a betegek túlnyomó többsége több elváltozással rendelkezik, melyek tényezői a következők lehetnek:

 1. Medencefenék elégtelen működése:
  záróizom alapnyomása alacsony sphinctersérülés, állománypusztulás, idegelem elfajulás, gerincvelő sérülés következtében. Nemcsak a sphincter, de a medencefenék egyéb izomzata, különösen a puborectalis izom működési renyheséget mutat. Klasszikus példája a leszálló medencefenék szindróma (descdendalo medencefenék szindróma), amely szülési trauma, krónikus erőlködés, pl. nehezített székletürítés, hatására jön létre.

 2. A végbél tágulékonysága, és érzékelése:
  számos tanulmány bizonyította, hogy az inkontinens betegekben nagy arányban fordul elő csökkent érzékelés, melynek hatására a széklet anélkül jut a végbél alsó szakaszába az ún. analis csatornába és a külvilágba, hogy a beteg érzékelné, és a külső sphincter összehúzódna. Ezzel szemben ugyancsak nagyobb arányban található olyan beteg is, akiknek az érzékelése felfokozott. Ez utóbbi olyan betegekben figyelhető meg, ahol a végbél tágulékonysága és tárolási képessége alacsony gyulladás, korábbi besugarazás, hegesedés, végbél gyulladás következményeként. A csökkent tároló képesség önmagában is kimutatható jelenség az ismeretlen eredetű inkontinencia mellett.

 3. Átmeneti végbél záróizom spontán ellazulása lehetőséget biztosít arra, hogy a mintavevő idegvégződések érzékeljék a béltartalom gáz, folyadék, vagy szilárd voltát. Számos adat bizonyítja azt, hogy ez, a mintavevő: sampling működés károsodása szerepet játszhat az inkontinencia kialakulásában.


AZ INKONTINENCIA OKA

Hölgyekben az inkontinencia leggyakoribb oka szülési sérülés kapcsán fellépő záróizom sérülése, melyet a végbél ultrahang sorvadás, szöveti hiány, heg, elfajulás formájában észlelhet. Érdekes módon azonban a fenti szerkezeti eltéréseket tünetmentesekben is megtalálhatjuk. Hüvelyi szülést követően az esetek kb. 30%-ában található sphinctersérülés. Mégis a szülést követő inkontinencia csak 1-10%-ban fordul csak elő. Számos epidemiológiai adat bizonyítja azt is, hogy a tünetmentes sphinctersérültek addig maradnak tünetmentesek, ameddig masszív hasmenés fel nem lép.

Az inkontinencia kialakulásában a legnagyobb független rizikó tényező a székelési szokás megváltozása, ezt követi a szülés- vagy az végbél műtét során kialakuló sphinctersérülés. További rizikófaktorok: kor, menopausa, krónikus erőlködés, férfiakban aranyeresség, korábbi prostata tumor kezelése következtében kialakuló besugarazásos gyulladás, homosexuálisokban analis szex következtében kialakuló sérülés, idegrendszeri betegségek: sclerosis multiplex, a cukorbetegek polyneuropathiaja, immunrendszeri betegségek: pl. scleroderma, továbbá gerincvelő sérülés.


KIVIZSGÁLÁS

Esettörténet és fizikális vizsgálat
A tünetek felvételekor tisztázni kell az alábbiakat: végbéltáji trauma, rendszeres analis érintkezés (anális szex), végbél műtét korábban történt-e? Részletes szülészeti anamnaesist (hüvelyi szülések száma, magzat tartási rendellenességei, fogós, vacuumos szülés, elhúzódó kitolási szak, újszülött súlya) kell felvenni, tisztázni kell a társbetegségeket. Érdeklődni kell a széklet állagáról. Meg kell tudni azt, hogy a tünetek csak maszatolást (staining), szivárgást (soiling), vagy kis volumenű széklet távozást (seepage) jelent. Kell e fehérneműt, vagy akár teljes ruházatot cserélnie a betegnek a tünetek jelentkezésekor. Az inkontinens epizód előtt a beteg székelési ingert érez-e, vagy nem is érzékeli széklet távozását.

Fizikális vizsgálatot lehetőség szerint félülő helyzetben kell elvégezni, mert ebben a helyzetben látható a gáttáj préselésre jelentkező süllyedése, nyálkahártya, esetleg a végbél előre esése. Meg kell vizsgálni a végbél körül a bőrt, keresni kell a krónikus gyulladásra utaló tüneteket, a bőr megvastagodását, berepedéseit. Keresni kell a záróizom sérülést, tájékozódni kell a záróizom nyugalmi nyomásáról, szorítás erősségéről, a gátizomzat szorítás kapcsán jelentkező összehúzódásának erősségéről, az anusreflex jelenlétéről.

Vastagbél tükrözés (colonoscopia):
50 év felett daganatszűrés miatt, egyébként a nyálkahártya gyulladásos elváltozásának (proctitis ulcerosa, irradiatios proctitis) kimutatására kell elvégezni a vizsgálatot.

Anorectalis manometria:
Nyugalmi helyzetben, szorítás, kitartott szorítás alatt a záróizom nyomására, kifáradására, köhögés során bekövetkező hasűri és külső záróizom összehúzódás által előidézett nyomásnövekedésre kapunk felvilágosítást, vizsgáljuk az érzékelést. Vektor volumen analízissel nyugalmi helyzetben és maximális szorítás alatt vizsgálható az, hogy a záróizom rendszer mely területe gyengébb, illetve szorítás alatt ez a szegmens miként húzódik össze.

Endoanalis ultrahang vizsgálat:
Jó kiegészítője a manometriának, keressük vele a záróizom sérülést, heget.


ELLÁTÁSI SZINTEK:

Amennyiben funkcionális diagnosztikai eljárásokra lehetőség van, azokat a betegeket javasoljuk diagnosztikai komplexumunk felé irányítani, akik:

 1. a tünetek nem magyarázhatók a rutin diagnosztikai vizsgálatokkal
 2. a záróizom struktúra pontos feltérképezésére van szükség
 3. széklet kiürítési nehézséggel kombinálódó széklettartási zavarral rendelkező betegeket
 4. egyáltalán mindenkit, akinek a széklettartási zavara nincs kivizsgálva és a kezelése eddig sikertelen volt.


KEZELÉS

A székletszám és -állag beállítása
A székletállag keményebbé tétele alapvető eleme az inkontinens beteg kezelésének. A diétás anamnaesis felvétele lehetőséget ad arra, hogy a hasmenést okozó, rendszerint magas fructose és sorbitol tartalmú ételeket kiemeljük és elimináljuk. Gyógyszerrel javítjuk a széklet állagot illetve a végbél mozgásokat.

Direkt alkalmazott gyógyszeres kezelés
Idős, székrekedéses betegekben székletrög besülése hatására túlfolyásos hasmenés, és a besült rög miatt széklettartási zavar jelentkezik. Ezért ezekben a betegekben rendszeresen a végbél kitisztítását el kell végezni. Erre kúp formában alkalmazott bisacodyl /glicerin jól használható, illetve a végbél mechanikus kitisztításával biztosítani lehet a rendszeres székürítést, ami egyben a látszólagos inkontinens panaszokat is megszűnteti.


BIOFEEDBACK KEZELÉS

A biofeedback kezelés lényege az operatív kondícionálás: gyakorlással tanítás. Végbélbe felhelyezett ballonkatéterrel, manometriás rendszer segítségével megtanulja a külső záróizom összehúzását akkor, ha ballon széklet leérkezését utánozza.

Meg lehet tanítani arra a beteget, hogy a "széklet" (ballon) érzékelésekor a hasizmot lazítsa, a külső sphinctert húzza össze. Ezáltal a hasűri nyomás csökken, a nyomásgrádiens a külvilág felé csökken, az inkontinencia enyhül.

A széklet érzékelésének javulását is el lehet érni, ballon térfogat tudatos, folyamatos csökkentésével. Több, mint 500 betegen végzett vizsgálatban tüneti javulás volt elérhető az esetek 72%-ában. A javulás 1 évig kimutatható volt, az inkontinencia súlyossága csökkent, vagy megszűnt, a nyugalmi és szorítási záróizom nyomás megnőtt.


SEBÉSZI KEZELÉS

A sphincterplasztika azokban az esetekben adja a legjobb eredményt, ahol a beavatkozást sikerül a szülészeti sphinctersérülést követően mihamarabb elvégezni. Számos próbálkozás van arra, hogy combizom elforgatásával mesterséges záróizmot ültessenek a végbélhez. Elektrostimulátor beültetésével ugyancsak számos vizsgálat zajlik. Mesterséges sphincter beültetésével végzett vizsgálatok relative magas arányban mutattak ki szövődményeket, de ezek további tesztelése még folyik.


ASSZONYOM, URAM! HA SZÉKLETTARTÁSI ZAVARA VAN, BIZALOMMAL FORDULJON DIAGNOSZTIKAI KOMPLEXUMUKHOZ! AZ INKONTINENCIA NEM GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG!