Kiemelt szakterületeink
Endoszkópia
Teljes test MR
 

Friss híreink
2015. 02. 02.
A vastagbélrák (colorectalis carcinoma-CRC) a harmadik leggyakoribb daganatos betegség, és a második vezető rákos halálok az Egyesült Államokban. A Journal of Adolescent and Young Adult Oncology 3 (4):176-184), 2014 című orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint bár az 50 év alatti lakosságban a vastagbélrák előfordulási gyakorisága messze kisebb az 50 év felettiekben észlelt gyakoriságnál, azonban 2009 óta (Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 18(6):1695-1698,2009 ) ismert , hogy előfordulási gyakorisága jelentős növekedést mutat. Ezt erősítette meg a fenti, Californiában végzett tanulmány. Az 50 év alattiakban diagnosztizált CRC-s betegség előrehaladottabb stádiumban és kevésbé gyógyítható állapotban kerül felismerésre, mint az 50 év felettiek vastagbélrákja! Miután az Egyesült Államokban az 50 év felettieket endoscoppal szűrik, ezért felmerült az ennél fiatalabbakra történő szűrés kiterjesztése is.
2013. 08. 30.
Bélrendszeri szűrővizsgálatot szervezett júniusban a pécsi Villa Doctoris Medici Magánrendelő és Diagnosztikai Komplexum. A szűrés jelentőségéről és a júniusi ingyenes bélrendszeri szűrővizsgálat eredményeiről beszélt dr. Király Ágnes orvosigazgató a Dunántúli Naplónak.

Inkontinencia és székrekedés BIOFEEDBACK kezelése

Bejelentkezés:

+36 30 443 5259

Hétfő, kedd, szerda, péntek: 8.30-19.00 h között

Csütörtök: 9.00 -15.00 között

 

Munkaidőn kívül a telefon az ügyeletes orvosnál. Munkaidőn kívül csak rendelőnkben endoscopos beavatkozáson átesett betegek számára van fenntartva a telefon!

A terület specialistái:

Inkontinencia és székrekedés BIOFEEDBACK kezelése

PDF letöltés
Nyomtatás
A széklet inkontinencia és széklet kiürítési képtelenség gyakori betegség. A végbél záróizomzat, érzékelés, gátizomzat együttes működése teszi lehetővé a székletürítés és -tartás képességét. Az Amerikai Gastroenterológiai Társaság (AGA) 2002 és 2008-as ajánlása első vonalbeli kezelésnek adja meg a manometér asszisztált BIOFEEDBACK terápiát.

A széklet inkontinencia és széklet kiürítési képtelenség gyakori betegség. A végbél záróizomzat, érzékelés, gátizomzat együttes működése teszi lehetővé a székletürítés és -tartás képességét.

Minden kiürítési és széklettartási zavar esetén endoszkópos vizsgálat, végbél nyomásmérés: manometria, ballon expulziós teszt, defecographia, végbél ultrahang elvégzésével be tudjuk határolni a betegség pontos okát.

Az Amerikai Gastroenterológiai Társaság (AGA) 2002 és 2008-as ajánlása első vonalbeli kezelésnek adja meg a manometér asszisztált BIOFEEDBACK terápiát.

Biofeedback kezelés inkontinencia esetén

A biofeedback kezelés lényege az operatív kondícionálás. Végbélbe felhelyezett ballonkatéterrel, manometriás rendszer segítségével megtanulja a külső záróizom összehúzását akkor, ha a ballon felfúvódik (széklet imitálása).

Meg lehet tanítani arra a beteget, hogy a ,,széklet" (ballon) érzékelésekor a hasizmot lazítsa, a külső záróizmot húzza össze. Ezáltal a hasűri nyomás csökken, a sphincter ellenállása javul, ezáltal a nyomásgrádiens a külvilág felé csökken, az inkontinencia tünetei enyhülnek.

Az érzékelés javulását is el lehet érni, ballon térfogat tudatos, folyamatos változtatásával.

Több, mint 500 betegen végzett prospektív vizsgálatban tüneti javulás volt elérhető az esetek 72%-ában. A javulás 1 évig kimutatható volt, az inkontinencia súlyossága csökkent, vagy megszűnt, a nyugalmi és szorítási sphincternyomás nőtt.

Biofeedback kezelés székrekedés esetén

A biofeedback kezelés deszcendáló perineum szindróma esetén az első választandó módszer. Miután maga a betegség a gáttáj izomzatának túlnyújtása következtében jön létre a túlnyújtás az ott futó perifériás idegegek traumáját hozza létre a külső anus záróizom és a puborectalis izom progresszív denervációját előidézve. Előrehaladott esetben inkontinencia fejlődik ki emiatt. Nem súlyos formák kezelésében a biofeedback kezelés, vagyis a gáttáj izomzatának manometria segítségével történő erősítése, a paradox izomösszehúzódások elkerülésének megtanítása az esetek több mint felében objektíve, videofluoroszkópiával mérhető javulást tud elérni.

A hetente több alkalommal végzett biofeedback kezelés jó hatását írta le több coloproktológiai centrum a lassú colon tranzitú székrekedésben is. A módszer bevezetéséhez képzett asszisztens, manometria, EMG, speciális software szükséges, ezért csak coloproctológiai centrumokban elérhető. Fontos, hogy a beteg jól kollaboráljon, a kezelés még így is heteket vesz igénybe.

A BIOFEEDBACK KEZELÉS RENDELŐNKBEN ELÉRHETŐ! BETEGSÉGÉVEL FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL, A LEGKORSZERŰBB ELLÁTÁST BIZTOSÍTJUK AZ ÖN SZÁMÁRA!